Achalasie

Wat is achalasie?

Achalasie van de slokdarm is een zeldzame chronische ziekte waarbij de zenuwvoorziening van de slokdarm beschadigd is. Verminderd functioneren van de slokdarm door verwijding van een deel daarvan.  Dit leidt er toe dat de sluitspier tussen slokdarm en maag niet meer goed functioneert en er geen normale beweeglijkheid meer plaatsvindt bij het slikken.  Het onderste twee derde deel van de slokdarm bestaat namelijk uit glad spierweefsel net als de onderste slokdarmsluitspier.

Het voedsel blijft hierdoor in de slokdarm staan en kan slechts moeilijk naar de maag doorstromen. Dit kan klachten geven van voedsel wat blijft hangen achter het borstbeen, het opgeven van onverteerd voedsel (wat ’s nachts kan leiden tot hoestaanvallen), pijnkrampen achter het borstbeen en gewichtsverlies, het overvloeien van voedsel uit de verwijde slokdarm naar de longpijp (= trachea), waardoor o.a. long-ontsteking kan ontstaan.

diagnose van achalasie

De oorzaak van deze ziekte is onbekend. De definitieve diagnose wordt gesteld met een drukmeting van de slokdarm. Deze drukmeting toont afwezige beweeglijkheid en gestoorde functie van de onderste slokdarmsluitspier aan. Een röntgenvideo van de slokdarm tijdens het drinken van contrastvloeistof laat de gestoorde doorstroming zien. Vaak is de slokdarm ook uitgerekt door de voedselresten. Behandeling is gericht op het verminderen van de klachten. Door het oprekken van de onderste slokdarmsluitspier met een ballonnetje kan het voedsel makkelijker zakken. Een andere behandeling is het chirurgisch doorsnijden van de slokdarmspieren via een operatie (Heller myotomie). Dit gaat tegenwoordig via een kijkoperatie. Doorgaans wordt bij deze operatie ook een anti-reflux procedure verricht om het terugstromen van maagzuur in de slokdarm te voorkomen. Hierbij wordt het bovenste deel van de maag als een manchet op de slokdarm-maag overgang gefixeerd. Men is het er nog niet over eens welke behandeling, oprekken of operatie, de eerste voorkeur verdient. Veel patiënten hebben meerdere behandelingen nodig omdat klachten na verloop van tijd terugkomen.

Reactie plaatsen