Lichaam en anatomie

Blaasklachten

Wat zijn blaasklachten?

Blaasklachten komen vaak voor. Bekende blaasklachten zijn blaasontsteking en ongewild urineverlies.

De blaas is een tijdelijke opslagplaats voor urine. De blaassluitspieren fungeren als poortwachters voor de urine die zich in de blaas bevindt.

Ongewild urineverlies 

Als de blaassluitspieren niet goed werken, verlies je op ongewenste momenten urine. Maar liefst één op de tien vrouwen, zowel jongere als oudere, heeft daar last van.

Uit zowel hygiënisch oogpunt als uit je goed en prettig voelen, is het fijn als je iets aan deze klachten kan doen. Er zijn zelfzorgproducten die kunnen helpen de blaassluitspieren te versterken.

Blaasontsteking

60% van de vrouwen heeft tenminste één keer in haar leven een blaasontsteking. Omdat bij vrouwen de plasbuis korter is, komt hun blaas makkelijker in contact met de buitenwereld dan die van mannen. Vrouwen zijn daarom extra gevoelig voor blaasontsteking.

De e-colie-bacterie die doorgaans de veroorzaker is van de overlast, is erg hardnekkig. De symptomen van blaasontsteking zijn vaak aandrang hebben om  te plassen en een branderig gevoel tijdens het plassen. Als je blaasontsteking of nierbekkenontsteking hebt, dan moet je je huisarts raadplegen.

Tips bij blaasklachten

Als je van jezelf weet dat je een gevoelige blaas hebt, dan kun je preventieve maatregelen nemen. De plant guldenroede, ofwel Solidago, werkt vochtafdrijvend en remt ontstekingen. Het is het hoofdbestanddeel van een homeopathisch geneesmiddel dat onder meer het plassen makkelijker maakt.

Producten met cranberry-extracten hebben een zuiverende werking op de blaas en urinewegen. Het zorgt dat bacteriën geen kans krijgen en herstelt het natuurlijk evenwicht. Ook is het effectief bij een brandend gevoel tijdens het plassen. Verder is het belangrijk om veel te drinken.

Reactie plaatsen