Selecteer een pagina

Als bloeddonor geeft u, vrijwillig en belangeloos, een halve liter (500 ml) bloed (rode cellen).Een bloeddonor moet meer dan 50 kg wegen. Het ijzerreserve in het lichaam van mannen is hoger dan bij vrouwen. Hierom mogen mannen maximaal vijf keer per jaar en vrouwen maximaal drie keer per jaar een vol bloeddonatie geven.

Plasmadonors
Naast cellen bestaat bloed ook uit plasma. Plasma is de vloeistof, die de bloedcellen door het lichaam vervoert.

Bij plasmaferese wordt bloed door middel van een apparaat gescheiden in plasma en cellen. Alleen het plasma wordt afgenomen. De donor ontvangt de bloedcellen weer terug.

Tijdens een afname kan 650 ml plasma worden afgenomen. Hierdoor kan een donor ook vaker plasma geven dan vol bloed, zonder er nadeel van te ondervinden.

Specifieke plasmadonors
Sommige donors hebben antistoffen doordat zij in het verleden door de desbetreffende ziekteverwekker zijn geïnfecteerd of gevaccineerd. Dit plasma (hyperimuun plasma) is een goede bron voor het bereiden van specifieke immunoglobulinen.

Dit zijn bijvoorbeeld donors met veel antistoffen tegen het Hepatitis B-virus, Varicella zostervirus (waterpokken), tetanusvirus of anti-rhesus D-antistoffen. Klik hier voor de folders over specifiek plasma. Kijk bij plasmaferese en trombocytaferese.

Fijn dat je onze kennisbank bezoekt.


 

Heb je ook onze nieuwe homepage al bezocht?
gezondheid.nl