Lichaam en anatomie

Bypassoperatie

Een bypassoperatie zorgt ervoor dat de vernauwing in de kransslagaderen omzeild wordt, door een extra brug te maken.

Waarom een bypassoperatie?

Wanneer uw kransslagaders zijn dichtgeslibd, kijkt de cardioloog altijd eerst naar manieren om het probleem op te lossen zonder te opereren. Dat kan bijvoorbeeld door een verandering van uw leefwijze, door medicijnen of door een dotter- of stentbehandeling.

Als medicijnen echter niet helpen, er meer dan een vernauwing te zien heeft en u vaak pijn op de borst voelt, komt de bypassoperatie in zicht.

Hoe gaat een bypassoperatie in zijn werking?

Bij een bypassoperatie wordt de vernauwing in de kransslagaderen omzeild door een extra brug te maken. De chirurg haalt een ader uit uw lichaam en legt die om de vernauwing heen. Zo wordt als het ware een sluiproute voor het bloed gemaakt. De vernauwing zelf blijft, maar wordt door de bypass omzeild.

Er wordt een incisie gemaakt midden op de borst om het hart bloot te leggen. De hart-longmachine neemt de functie van het hart en de longen over.

Een (slag)ader uit been of borst van de patiënt wordt van aorta tot onder de vernauwing aangebracht. De hart-longmachine wordt weer ontkoppeld – het bloed stroomt ongehinderd naar de hartspier.

Reactie plaatsen