Selecteer een pagina

Chlamydia is een soa die het meest voorkomt. Hij wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich nestelt in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan van de urinebuis, anus en de baarmoedermond.Klachten bij de vrouw
Soms wat bloederige afscheiding, irritatie, jeuk en pijn bij het plassen.
Bij de vrouw is het vaak zo dat zij niets merkt van de infectie. Daardoor kan het zijn dat je lang blijft doorlopen met de infectie, soms wel jaren. Als je wel iets merkt is het meestal meer afscheiding dan normaal, abnormaal bloedverlies, pijn bij het plassen, pijn bij het vrijen en in pijn de onderbuik.

Gevolgen
Door de infectie kan de eileider ontstoken raken. Een eileider die niet op tijd behandeld wordt kan verstopt raken, waardoor een vrouw onvruchtbaar wordt. Ook kan de ontsteking zich verder in de onderbuik verspreiden en een ontsteking in de bekken veroorzaken.

Klachten bij de man
Mannen krijgen vaak één tot enkele weken nadat ze geïnfecteerd zijn afscheiding uit de plasbuis. Ook kan het plassen pijnlijk zijn. Een kwart van de mannen heeft ook helemaal geen klachten en ook zonder klachten kan de ziekte doorgegeven worden.

Gevolgen
De bacteriën kunnen in de zaadleiders terechtkomen waardoor een bijbalontsteking kan ontstaan. Dit geeft een heftige pijn in de balzak en kan een ontsteking van de bal zelf tot gevolg hebben.

Behandeling
Een chlamydia infectie kan door de arts worden vastgesteld door een uitstrijk te maken met een wattenstaafje van de baarmoedermond (bij de vrouw) of de plasbuis (bij een man). Makkelijker en net zo betrouwbaar is een urineonderzoek.

Chlamydia is goed te behandelen door middel van een antibioticumkuur. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo voorkom je dat jij en je partner(s) elkaar over en weer blijven besmetten. Als je toch vrijt gebruik dan een condoom. Als de klachten na de behandeling nog niet over zijn ga dan terug naar je arts.

Fijn dat je onze kennisbank bezoekt.


 

Heb je ook onze nieuwe homepage al bezocht?
gezondheid.nl