Lichaam en anatomie

Darmpoliepen

Een darmpoliep is een gesteelde, paddenstoelvormige uitpuiling (poliep) van de mucosa van de darmwand. Darmpoliepen kunnen zowel solitair als in groepen voorkomen.

Diagnose van darmpoliepen

Darmpoliepen worden ontdekt door de uitvoering van een coloscopie. Door een coloscoop (een flexibele slang met camera) het lichaam van de patiënt in te brengen, onderzoekt de arts het slijmvlies van de dikke darm.

Behandeling van darmpoliepen

Een darmpoliep is in principe een goedaardig gezwel, maar kan zo groot worden dat de darm er door geblokkeerd raakt. Bovendien ontaarden 5% van de darmpoliepen. Omwille hiervan worden ze preventief verwijderd.

Via de colonoscoop wordt een lus van metaaldraad ingebracht en als een lasso om de poliep gelegd. Een elektrisch stroompje dat op de metaaldraad wordt gezet, snijdt de poliep af.

De verwijderde poliepen worden na afloop van de behandeling nauwkeurig onderzocht op maligniteit.

Met een retroscoop kunnen artsen bijna een kwart meer poliepen opsporen in de dikke darm. Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van prof. dr. Peter Siersema van het UMC Utrecht. De resultaten zijn gepubliceerd in Gastrointestinal Endoscopy.

Siersema en internationale collega’s uit negen andere ziekenhuizen onderzochten bij ongeveer vierhonderd patiënten de darm met zowel een gewone colonoscoop als met de ‘third eye’-retroscoop. Met de retroscoop spoorden ze ruim 23 procent meer poliepen op. Deze speciale colonoscoop heeft niet alleen een naar voren gerichte camera, maar ook een camera die achteruit kijkt. Dankzij die ‘achteruitkijkspiegel’ kan de arts achter darmplooien kijken. Daar kunnen poliepen zitten die via een gewone colonoscoop over het hoofd gezien kunnen worden. De onderzoekers verwachten dat de retroscoop uiteindelijk het aantal darmkankergevallen kan verminderen.

Kosteneffectiviteit van de retroscoop

De retroscoop vervangt niet meteen de gewone colonoscoop, want de kosteneffectiviteit is nog niet duidelijk. Siersema en collega’s berekenen momenteel hoeveel gevallen van dikkedarmkanker de retroscoop zou kunnen besparen. In aanvulling op deze berekening is langdurig patiëntenonderzoek nodig om te zien of darmonderzoek met de retroscoop daadwerkelijk het aantal kankergevallen vermindert. Het UMC Utrecht werkt aan de opzet hiervan. Het Californische bedrijf Avantis Medical Systems ontwikkelde de retroscoop.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:


Maag, darm en leverziekten in beeld

Door: Bartelsman, J.F.W.M

Reactie plaatsen