Lichaam en anatomie

Fibromyalgie

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een relatief veel voorkomend niet-gewrichtsgebonden syndroom gekarakteriseerd door spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het lichaam. De spierpijn wordt doorgaans heviger na inactiviteit of blootstelling aan kou. Het syndroom gaat vaak gepaard met verschillende algemene klachten zoals spaalstoornissen, moeheid, spierstijfheid en hoofdpijn.

De naam fibromyalgie komt van ‘fibro’ (bindweefsel), ‘myo’ (spier) en ‘algie’ (pijn) en betekent dus bindweefselspierpijn. Volgens sommigen zijn de spieren te veel gespannen waardoor ze spierpijn en pijn aan de aanhechtingsplaatsen van soieren en pezen veroorzaken. Om onderscheid te maken met de ziekte reumatoïde artritis wordt het ook wel weke-delenreuma genoemd.

Het is een aandoening waarbij steeds meer spiervezels wegkwijnen (= atrofiëren) en worden vervangen door bindweefsel. Er is meestal geen ontsteking aantoonbaar.

Fibromyalgie kan overal in het lichaam voorkomen (bij vrouwen vaker dan bij mannen), maar beperkt zich meestal tot bepaalde gebieden, zoals de hals, schouder, borst, ribbenkast, lage rug en dijen. Fibromyalgie kan ook deel uitmaken van RSI (= repetitive stimulation injury).

Mogelijke verschijnselen van fibromyalgie

Geleidelijk toenemende pijn (= fibromyalgie)en stijfheid in weke delen, spierstijfheid, spanning in de spieren, pezen en/of gewrichtsbanden, spierkrampen en depressieve moeheid.

De oorzaak voor fibromyalgie is volgens gangbare medische normen nog niet bekend. Een studie uit 2003 suggereerde een verband met verstoring van de neuro-endocrine functies.

Het zou een gevolg kunnen zijn van:

  • Langdurige psychische stress of fysieke overbelasting
  • Een virale of bacteriële infectie
  • Een zware bevalling
  • Erfelijkheid? Fibromyalgie komt soms in dezelfde families, als een soort "cluster", voor
  • De thans geldende gedachte is echter dat fibromyalgie niet erfelijk is.

Mogelijke behandelingen van fibromyalgie zijn:

  • medicijen
  • gewone pijnstillers
  • antidepressiva
  • corticosteroïden, indien er sprake is van een steriele ontsteking
  • plaatselijk verdovende middelen, bij ernstige plaatselijke pijn

Onderzoek naar fibromyalgie

Het lichaam is zelf in staat pijn te controleren, maar bij patiënten met fibromyalgie lijkt dit systeem minder goed te functioneren. Het doel van dit wetenschappelijk onderzoek is om het functioneren van dit systeem bij fibromyalgie goed in kaart te brengen, waarbij specifiek wordt gekeken naar de rol van aandacht in de controle over pijn.

Tijdens het onderzoek wordt gevraagd of u een reactie wilt geven op verschillende warme prikkels die apart of tegelijkertijd op uw linkerarm en rechterhand worden toegediend. Deze prikkels variëren van niet-pijnlijk warm tot matig pijnlijk heet of branderig. De prikkels zijn ongevaarlijk voor uw gezondheid. De prikkels worden verschillende keren gegeven. In sommige gevallen voert u tegelijkertijd een aandachtstaak uit. Ook wordt u gevraagd een aandachtstest op een computer te maken zonder dat prikkels worden toegediend.

Voor het onderzoek komt u eenmalig naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Het bezoek duurt ongeveer 2½ uur. Gedurende deze tijd zijn meerdere rustmomenten opgenomen. U ontvangt een kleine vergoeding voor uw deelname en uw reiskosten worden vergoed.

Wanneer u meer over het onderzoek wilt weten of interesse hebt om deel te nemen, dan kunt u contact opnemen met Dr Judy Veldhuijzen bij voorkeur via e-mail D.S.Veldhuijzen@umcutrecht.nl of via de telefoon: 088 – 750851

 Bron: Fibromyalgie.nl

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:


Herwin je veerkracht

Door: Boudewijn van Houdenhove

Reactie plaatsen