Lichaam en anatomie

Hartdood

Wat gebeurt er bij een plotse hartdood?

Wanneer het hart van het ene op het andere moment ophoudt met pompen, treedt al na enkele minuten de dood in.  De dood treedt eigenlijk niet in met het stoppen van het hart, maar bij het verlies van de hersenfunctie. Als er geen tijdige reanimatie plaatsvindt, kan een omkeerbare hartstilstand in enkele minuten tot een onomkeerbare hersendood leiden.

Tijdige reanimatie kan in veel gevallen de pompfunctie van het hart herstellen zonder ernstige schade aan de hersenen. Onmiddellijk na de hartstilstand moeten hartmassage en beademing worden toegepast.

De term hartstilstand is wat verwarrend omdat de kamers van het hart hun pompkracht niet verliezen door op te houden met bewegen, maar door snel en chaotisch te gaan trillen. Deze levensgevaarlijke hartritmestoornis heet kamerfibrilleren. Bij kamerfibrilleren komt het erop aan om zo snel mogelijk een elektrische schok te geven met een Automatische Externe Defibrillator (AED) die het normale hartritme weer kan herstellen. Om schade aan de hersenen te voorkomen, moet dat zo snel mogelijk gebeuren, in ieder geval binnen zes minuten. Helaas is deze snelheid van handelen buiten het ziekenhuis niet altijd mogelijk.

Oorzaak van hartdood

De oorzaak van een plotse hartdood is zeer vaak een hartinfarct (vier op de vijf gevallen). Die oorzaak staat niet op zichzelf. Een hartinfarct is een eindstadium in het jarenlange ziekteproces van slagaderziekte.

In een op de vijf gevallen van een plotse hartdood, is er vrijwel altijd een relatie met een andere ziekte.

Uitgesproken zeldzaam is een plotse hartdood door een aangeboren ziekte. Hoe zeldzaam ook, deze gevallen gaat het vaak om jonge en gezonde mensen. Zelfs een goed getrainde sporter kan overlijden aan een plotse hartdood.

Reactie plaatsen