Lichaam en anatomie

Hepatitis C

Wat is hepatitis C?

Hepatitis C is een virale leverontsteking die niet zeer zeldzaam is. Hoewel het in Nederland nog geen zeer hoge aantallen betreft, zijn ca 60.000 mensen ermee besmet, velen daarvan zonder het te weten. Pas recent is behandeling mogelijk. Wereldwijd zijn ongeveer 250-300 miljoen mensen geïnfecteerd.

Hepatitis C is minder besmettelijk dan hepatitis A en B en er is bloedcontact voor nodig. Risicofactoren zijn onder andere het toegediend hebben gekregen van bloedproducten (bloedtransfusie) voor 1992. Pas eind 1991 was er een betrouwbare bloedtest beschikbaar en werd het donorbloed in Nederland getest op hepatitis C.

Bij het injecteren van drugs (door het delen van spuitattributen zoals watjes, naalden, water, etc. kan het virus worden overgedragen) en bloedtransfusies, operaties, tatoeages/piercings, rituele en andere invasieve ingrepen waarbij niet steriel gewerkt wordt, en/of met onveilig donorbloed. De kans op het hierdoor oplopen van hepatitis C is groter in landen waar hepatitis C meer voorkomt.

Een hepatitis C infectie verloopt in het begin meestal symptoomloos. De infectie gaat in de meerderheid van de gevallen (70%) ongemerkt over in een chronische vorm. Circa 20-30% van de mensen met de chronische vorm ontwikkelt leverschade en hiervan krijgt ongeveer 2-5% per jaar leverkanker. Sommige mensen krijgen pas 20 of 30 jaar na de besmetting klachten wanneer de lever al is aangetast.

Een hepatitis C-behandeling zonder bijwerkingen die toch succesvol is?

Dat lijkt te mooi om waar te zijn. Al meer dan 10 jaar wordt hepatitis C behandeld met een cocktail van interferonspuitjes en ribavirinetabletten. Afhankelijk van het type virus duurt de behandeling tussen de 6 en 12 maanden. Vanwege de vele bijwerkingen zit lang niet iedere patiënt de hele rit uit. Ook slaat de behandeling bij slechts 50-75% van de patiënten aan.

Tijd voor iets nieuws. Recentelijk zijn er specifieke hepatitis C-remmers ontwikkeld die de replicatie van het virus remmen en ook nog als tablet gegeven kunnen worden. Daarom onderzochten Anna Lok van University of Michigan (VS) en collega’s of de combinatie van 2 van deze middelen – daclatasvir en asunaprevir – effectief zijn bij hepatitis C. Zij selecteerden 21 patiënten die besmet waren met het lastig behandelbare hepatitis C-virus met genotype 1 en die eerder niet op de standaardbehandeling reageerden. In NEJM doen zij verslag van hun voorstudie.

Na 6 maanden behandeling met daclatasvir en asunaprevir naast standaardbehandeling (interferon en ribavirine) verdween bij 9 van de 10 patiënten het virus definitief. Maar dit gebeurde ook bij 4 van de 11 patiënten die gedurende 6 maanden alleen daclatasvir en asunaprevir kregen. Bijwerkingen? Aanzienlijk minder in de laatste groep en wanneer de behandeling niet aansloeg was er vaak sprake van resistentievorming. Hepatitis C-behandeling met alleen tabletten is dus goed mogelijk.

Bron: http://www.ntvg.nl

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:


Er ligt iets op mijn lever

Door: D. de Poot & D DE Poot

Reactie plaatsen