Lichaam en anatomie

Hernia diafragmatica

Hernia diaphragmatica is een hernia waarbij een sprake is van een opening (breuk) in het middenrif. Ze kan verworven zijn of aangeboren.

Wat gebeurt er bij een hernia diaphragmatica?

Het middenrif is een platte spier die de scheiding vormt tussen borstholte en buikholte. In deze spier zit een opening waardoor de grote bloedvaten en de slokdarm kunnen passeren. Bij een hernia diaphragmatica is er sprake van een opening in deze spier, waardoor een deel van de buikinhoud in de borstholte terecht kan komen. Bij een grote breuk die al bij de groei van een kind in de baarmoeder aanwezig is, kan het zijn dat longen en/of hart onvoldoende tot ontwikkeling zijn gekomen.

De ernst van een hernia diaphragmatica is afhankelijk van de grootte. Een kleine hernia geeft gedurende het leven vrijwel geen klachten, of slechts geringe klachten. In zo’n geval is geen interventie nodig of kan worden volstaan met medicatie, maagzuurremmers. Vaak wordt een kleinere hernia bij toeval ontdekt.

Wanneer bij de geboorte al een groot hernia diaphragmatica aanwezig is, en een deel van de buikorganen in de borstholte ligt, dan is een operatie veelal noodzakelijk. Afhankelijk van hoe de algemene gesteldheid is en of hart en longen voldoende ontwikkeld zijn is de overlevingskans ca. 65%.

In Nederland worden jaarlijks ca. 60 kinderen geboren met deze aandoening, maar de ziekte kan ook op latere leeftijd ontstaan.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:


Zorgboek Hernia

Door: C. Flens en S. Kollaard

Reactie plaatsen