Hooikoorts

Hooikoorts

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een vorm van allergische rinitis, die wordt gekenmerkt door allergie voor stuifmeel (pollen) van grassen, planten of bomen. Het gaat daarbij om pollen van planten die hun stuifmeel via de wind laten verspreiden. Planten die door insecten bestoven worden hebben pollen die te zwaar zijn om door de wind te worden verspreid. Hooikoorts is een seizoensgebonden aandoening, in tegenstelling tot allergische rinitis die het hele jaar door aanhoudt zoals huisstofmijtallergie.

Hooikoorts is een reactie van het afweersystem. Bij personen met hooikoorts reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals stuifmeel.

Hooikoorts komt voor bij 10% tot 20% van alle Nederlanders en zo’n 10% van de Westerse bevolking. Rond 1900 is hooikoorts erkend. Hooikoorts heeft niets met hooi of koorts te maken, de naam komt van de tijd waarin de klachten voorkomen: het hooiseizoen.

ontstaan van hooikoorts

Zoals met de meeste allergieën wordt ook hooikoorts doorgaans langzaam opgebouwd. Meestal manifesteert de allergie zich tussen het 8e en 25e jaar, na een eerste manifestatie komen klachten doorgaans elk jaar terug. De klachten worden minder naarmate men ouder wordt, meestal zijn de klachten na het 40e jaar een stuk minder, en zijn na het 55e jaar ‘genezen’. Het komt zelden voor dat hooikoorts opkomt bij iemand ouder dan 40 jaar.

De klachtenperiode loopt samen met de bloeiperiode van bomen en grassen, dit kan vanaf januari tot en met september zijn. De klachten zijn het hevigst wanneer de pollenconcentratie het hoogst is, meestal op warme, winderige dagen.

Hooikoorts is in de meeste gevallen te bestrijden met medicijnen zoals een antihistaminicum en/of door desensibilisatie.

Reactie plaatsen