Selecteer een pagina

Het humaan papillomavirus, ook wel HPV genoemd, is een soort van het genus papillomaviridae. Papillomavirussen kunnen abnormale celgroei van huid en slijmvliezen teweegbrengen en zijn de veroorzakers van wratten. HPV infectie kan ook de kans op het ontwikkelen van sommige vormen van kanker, zoals baarmoederhalskanker, verhogen. Sommige typen worden gezien als een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Ze werden ontdekt door de Duitse arts en viroloog Harald zur Hausen.

Er zijn momenteel meer dan honderd verschillende typen HPV bekend, de meeste zeldzaam en ongevaarlijk. Sommige zijn verantwoordelijk voor de wratten op handen en voeten. Ongeveer dertig typen worden gezien als soa, sommige veroorzaken genitale wratten en wratten op de stembanden en weer andere veroorzaken cercicale dysplasie of andere genitale tumoren.  Papillomavirussen zijn soortspecifiek (er bestaan bijvoorbeeld ook runderpapillomavirussen), en kunnen alleen epitheelcellen infecteren. Het virus nestelt zich in de basale cellaag.

HPV is de meest voorkomende soa, ongeveer 80% van alle mensen is besmet of is ooit besmet geweest met HPV. De meeste mensen hebben er geen last van en merken het ook niet, maar besmetten nog wel andere mensen. De HPV’s worden over het algemeen ingedeeld in twee soorten: de laag- en de hoog-risicogroep. De hoog-risicogroep is verantwoordelijk voor verschillende vormen van kanker.  Elk jaar overlijden er wereldwijd een kwart miljoen vrouwen aan baarmoederhalskanker, waarvan ruim tweehonderd in Nederland.

Fijn dat je onze kennisbank bezoekt.


 

Heb je ook onze nieuwe homepage al bezocht?
gezondheid.nl