Lichaam en anatomie

Oogontsteking

Wat gebeurt er bij een oogontsteking?

Het oogwit en de binnenkant van de oogleden zijn bekleed met een dun laagje weefsel, dat we bindvlies noemen. Bij een oogontsteking is meestal dit bindvlies ontstoken. De binnenkant van de oogleden wordt diep rood en ook het oogwit wordt rood. Er kan slijm of pus aan de binnenkant van de oogleden zitten. Daardoor kunnen de oogleden aan elkaar vastplakken. Vooral ’s morgens als u wakker wordt, zijn uw ogen dan moeilijk te openen.

Een oogontsteking geeft een branderig gevoel in een of beide ogen. U kunt het gevoel hebben alsof er een vuiltje of zandkorreltje in uw oog zit. De ogen kunnen tranen en jeuken.

Oogontsteking ontstaat door een bacterie, virus of allergische reactie.

Herkenning van oogontsteking

  • Rode oogleden en oogwit.    
  • Slijm in het oog
  • Traan ogen
  • Jeukende ogen.
  • Het gevoel alsof er iets in je oog zit 

Behandeling van oogontsteking

Oogontsteking gaat meestal vanzelf weer over binnen een week. Zorg wel dat u uw oog zo schoon mogelijk houdt. Het vocht kunt u verwijderen met een nat doekje. Verder is het zeer af te raden om contactlenzen of make-up te dragen.  

Wanneer uw oog erg pijnlijk is of constant slecht ziet is het verstandig om een huisarts raad te plegen. Ook wanneer u een allergie verwacht is het verstandig even langs de dokter te gaan.

Reactie plaatsen