Lichaam en anatomie

Refluxklachten

Wat zijn refluxklachten?

Mensen met refluxklachten hebben last van opboeren, brandend maagzuur of pijn achter het borstbeen. De klachten treden vooral op na het eten en als u zich bukt of gaat liggen. Refluxklachten zijn klachten die veroorzaakt worden door het terugstromen van zure maaginhoud in de slokdarm. Meestal blijft dit beperkt tot het onderste gedeelte van de slokdarm, maar soms hebben mensen last van ‘zure oprispingen’. Hierbij komt er een kleine hoeveelheid maaginhoud terug in de keel. Er is pas sprake van een probleem wanneer dit proces tot klachten leidt.

Alles wat u inslikt gaat via de slokdarm naar de maag. Rond de doorgang van de slokdarm naar de maag zitten de middenrifspieren. Als deze spieren de doorgang niet goed sluiten, kan de inhoud van de maag in de slokdarm terugstromen. Daarbij kan het maagzuur het slijmvlies van de slokdarm irriteren.

drukverhoging in de buik voorkomen

Door gezond te eten en veel te bewegen helpt u overgewicht tegen te gaan.

Zorg dat u veel drinkt, vezelrijke voeding eet, en veel beweegt om de ontlasting zacht te houden en niet te hoeven persen.

Het maagzuur stroomt waarschijnlijk minder gemakkelijk terug naar de slokdarm als u het hoofdeinde van uw bed met ongeveer tien centimeter verhoogt, bijvoorbeeld met kussens of door het hoofdeinde op klossen te zetten. Niet veel hoger anders zakt u ’s nachts naar het voeteneind van uw bed.

Reactie plaatsen