Lichaam en anatomie

Roos

Wat is hoofdoos?

Hoofdroos is een onschuldige aandoening die veel voorkomt. In feite is het niets anders dan een versnelde aanmaak en afstoting van huidcellen. Normaal vernieuwt de hoofdhuid zich in drie weken. De afgestoten huidcellen zijn onzichtbaar klein.

Bij mensen met roos gaat het vervangingsproces tweemaal zo snel. Bovendien is de productie van talg (huidvet) groter, waardoor de dode huidcellen aan elkaar klonteren. Zo ontstaan de zichtbare schilfers. Soms gaat hoofdroos gepaard met jeuk, maar niet altijd.

Hoe vervelend hoofdroos ook is, kwaad kan het niet. Roos veroorzaakt geen haaruitval en is niet besmettelijk.

Ontstaan van roos

Bij het ontstaan van roos speelt een normale huidschimmel een rol: Pityrosporum ovale. Bestrijding van deze schimmel zorgt voor verbetering. Maar toch, de schimmel komt bij iedereen voor, en roos niet. Er is dus nog een andere factor in het spel. Welke dat precies is, weten we niet. Het kan irritatie zijn door zeep of cosmetica, of een te droog (binnen)klimaat, maar ook erfelijke aanleg, stress, voeding of een verminderde afweer.

Wel is het van belang om bij het wassen van het haar alle restanten van shampoo en conditioner goed en grondig uit te spoelen, anders zal het roosprobleem alleen maar verergeren. Lichte gevallen van roos kunnen behandeld worden met antiroosshampoo en conditioners en/of met antiseptische lotions voor de hoofdhuid. In erge gevallen, waarbij roodheid, jeuk, bloeden of talgafscheiding door krabben voorkomt, is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Reactie plaatsen