Selecteer een pagina

Lage rugpijn wordt ook wel ‘spit’ genoemd. Het komt veel voor. Sommige mensen krijgen het maar één keer, bij anderen komt het geregeld terug. De pijn zit onder in de rug, in het gebied tussen de onderste ribben en de billen. Vooral bewegen kan flink pijn doen. Van een stoel opstaan of uit bed komen is dan een hele toer. Mensen met lage rugpijn bewegen hun rug zo min mogelijk. Soms kùnnen ze hun rug niet eens bewegen.

Lage rugpijn ontstaat waarschijnlijk door overbelasting van de rug: te vlug of te zwaar tillen of een verkeerde beweging maken. Uw rugspieren langdurig spannen is ook een vorm van overbelasting. Mensen spannen hun rugspieren vaak zonder dat ze het in de gaten hebben.

Eén van de belangrijkste dingen die mensen met rugpijn moeten doen, is bewegen! Lopen is goed voor de rug net zoals vaak van houding te wisselen. Rugpijn verdwijnt hierdoor niet meteen maar de pijn kan er wel door verzacht worden.

Probeer niet langer dan twee dagen in bed te blijven liggen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit absoluut niet goed is. De rug wordt door te veel rust stijf, spieren worden slapper en de conditie gaat achteruit. Door te bewegen, blijft het lichaam fit, soepel en lenig. Ook blijft het gewicht zo op peil.

Boek over rugpijn:

Auteur: Mike Hage

Fijn dat je onze kennisbank bezoekt.


 

Heb je ook onze nieuwe homepage al bezocht?
gezondheid.nl