Selecteer een pagina

‘Ik ben nooit ziek’ hoor je iemand wel eens zeggen. Statistisch bijna onmogelijk, maar het kan. De één is nou eenmaal sterker dan de ander. Toch geloven wij, dat als je een beetje let op hoe je leeft, minder ziek zijn vanzelfsprekender wordt. Lichaam en geest. Ziek zijn vóór zijn. En dat kan leuk zijn!

 

Minder mensen bij de dokter

Stel nu, dat we het voorelkaar krijgen, dat minder mensen naar de huisarts gaan. Dat is mogelijk. Door zèlf gezond te leven, of gezonder te worden. Het klinkt logisch, maar er wordt relatief weinig aandacht aan geschonken. ‘Preventieve aanpak’, zoals het officieel heet, is by far de meest slimme en efficiënte oplossing. Er is een lange weg te gaan, maar het kan. Als je preventie aantrekkelijk maakt!

 

Zorgkosten rijzen de pan uit

De kosten van zorg en medicatie stijgen per dag. We weten dat dit komt door vergrijzing, bevolkingsgroei en steeds duurdere medicatie en medische apparatuur.

 

Als je efficiënter en effectiever te werk gaat, kan zorg goedkoper. Veel instanties zijn hier al jaren mee bezig. De aankomende slimme, intelligente en technologische toepassingen zullen in de nabije toekomst wellicht de torenhoge geldstromen iets dragelijker kunnen maken. Maar ook in stroomlijning van de zorg-infrastructuur moet er heel wat gebeuren, zo meldt SmartHealth naar aanleiding van een onderzoek van Nictiz. Maar is stroomlijning dè (enige) oplossing?

 

Game changer

Aandoeningen worden pas (h)erkent, als je bij de huisarts zit. Dan gaat de molen draaien. Het meten, het weten en de vergoedingen van de zorgverzekeraar. Wat nu, als we eerder naar onszelf kijken?

 

Wat ons betreft, is de èchte ‘game changer’: wij zelf. Als persoon, als mens, als patiënt. Je hebt zelf veel tools in handen om minder vaak beroep te doen op het zorgstelsel. Natuurlijk hebben we het hier niet over ernstig letsel, aangeboren afwijkingen en genetische bepaalde aandoeningen. We hebben hier wel over algemene gezondheid, waaraan we zelf iets kunnen doen. Eigen verantwoordelijkheid dus.

 

Overheid

De overheid is ook bezig met ‘preventie’ als oplossing. In 2014 startte Het Nationaal Programma Preventie en heeft als doel een vermindering van de groei van het aantal mensen met een chronische ziekte. De focus van het programma ligt op minder alcohol, roken, depressie, diabetes, overgewicht en meer bewegen.

Het gaat hierbij vooral over wetgeving, chronische ziektes en verslavingen. Keihard nodig en de overheid doet wat moet. Maar we hebben zelf ook een verantwoordelijkheid. Naar onszelf, naar onze leefomgeving, maar ook naar bijvoorbeeld onze kinderen.

 

Leuk maken

Maar hoe ga je mensen beïnvloeden? Aanmoedigen om meer te bewegen, anders te eten, minder zout, minder suiker, meer groente….

Moet de overheid dat doen? De industrie? Scholen?

 

Het antwoord is: wij met z’n allen. ‘Belonen’ is het toverwoord.

Door te laten inzien wat goed voor je is. Als je meedoet en je krijgt er wat voor terug: gezonder en minder ziek zijn.

 

Dat natuur goed voor ons is, weten we al eeuwen. We staan er alleen niet bij stil. Bij De Wereld Draait Door vertelt Jelle Brandt Cortius vol passie over wat bomen met hem hebben gedaan. Nooit eerder was hij er zo vol van. Ook je eigen levensstijl is van belang. Een half uurtje bewegen doet al wonderen. En zoals NRC Live het onlangs omschreef: ‘Leefstijl als medicijn’.

 

Gezondheid.nl PreventieLeuk! Over sporten, bewegen, voeding en eHealth. Wij komen met goede ‘weetjes’ en leuke ‘krijgjes’. Hoe je meer kan bewegen, slimmer sporten, gezonder eten. Ook brengen we technologie dichterbij. Welke slimme apparaten en apps zijn er om je te helpen je leefstijl eenvoudig aan te passen en je doelen te halen.

 

Volg ons. Op Facebook, Twitter en Instagram. Of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

 

Gezondheid is leuk. Preventie is leuk!

Fijn dat je onze kennisbank bezoekt.


 

Heb je ook onze nieuwe homepage al bezocht?
gezondheid.nl