Maar liefst één op de drie mensen heeft op een bepaald moment in zijn of haar leven wel eens last van aambeien. Helaas is het zo dat de meeste mensen langdurig pijn hebben ondervonden voordat ze hun huisarts bezoeken. Eén van de redenen hiervoor is dat ze een pijnlijke behandeling verwachten.
Deze angst is niet terecht. Sinds vijf jaar wordt er in Nederland namelijk een nieuwe behandelmethode toegepast: PPH. Deze minimaal invasieve chirurgische techniek heeft duidelijke voordelen boven de traditionele operatie, genaamd hemorrhoïdectomie.
Wetenschappelijk onderzoek, in vergelijking met traditionele aambeienoperaties, heeft aangetoond dat patiënten die een PPH-procedure hebben ondergaan:
- minder last van pijn hebben dus minder postoperatieve pijnstillers
- sneller herstellen
- sneller hun dagelijkse activiteiten hervatten
- minder kans hebben op algemene complicaties
In de laatste tien jaar is er een nieuwe ingreep ontwikkeld, die door veel chirurgen wordt toegepast. Tienduizenden patiënten in Europa hebben hun aambeien inmiddels door middel van deze operatie laten behandelen. In Nederland wordt deze methode sinds 1999 uitgevoerd.
PPH is een afkorting voor Procedure voor Prolapse en Hemorrhoïden. De operatie is minimaal invasief. PPH kan in een dagbehandeling worden uitgevoerd onder een lichte, algehele narcose of onder plaatselijke verdoving (ruggenprik). De ingreep word veelal in dagbehandeling gedaan, soms met één nacht ziekenhuisopname. Veel patiënten die de ingreep hebben ondergaan geven aan dat ze weinig pijn voelen na de operatie en dat ze hun normale activiteiten al snel na de operatie kunnen hervatten.
Als uw specialist een operatie voorstelt, bespreek dan met hem of haar de mogelijkheid van een PPH. Wellicht is er een chirurg in een ziekenhuis bij u in de buurt die de ingreep uitvoert.
Wanneer PPH?
- Bij derde- en vierdegraads aambeien.
- Bij tweedegraads aambeien wanneer andere behandelmethoden in het verleden niet tot het gewenste resultaat hebben geleid.