Selecteer een pagina

Problemen met het plassen kunnen het dagelijkse leven onaangenaam beïnvloeden. Plasklachten kunnen voorkomen bij mannen en vrouwen. Klachten die kunnen optreden zijn onder andere:

  • ongewild urine verlies (urine incontinentie)
  • veel aandrang tot plassen (urgeklachten)

Hierbij kan het plassen veranderd zijn. Zoals het niet goed op gang komen van de plas, verandering van plasstraal, langer uitplassen, niet goed uitplassen en/of nadruppelen.

Overleg bij plasklachten eerst met uw huisarts. Als er een probleem in het functioneren van de bekkenbodemspieren een rol kan spelen, kan bekkenfysiotherapie de klachten helpen verminderen of zelfs oplossen.

Klachten bij het plassen kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld operaties in het onderbuikgebied, verkeerd toiletgedrag, stress, nervositeit, bevallingen, hormonale veranderingen, veelvuldig hoge druk in de buik en overgewicht.

Bij een normale vocht inname van 1,5-2 liter per dag, plast men gemiddeld tussen de 5-8 maal per dag en mogelijk 1 maal ’s nachts. Het is niet zo dat minder drinken tot vermindering van urineproductie leidt. Het lichaam moet gezuiverd worden en urineproductie gaat continu door. Bij plasklachten is het daarom belangrijk om voldoende te blijven drinken.

Bij mannen worden plasklachten vaak veroorzaakt door een vergrote prostaat, maar er zijn veel meer oorzaken zoals bijvoorbeeld een slechte blaasfunctie, een overactieve blaasfunctie of een plasbuisvernauwing.

Met het stijgen van de leeftijd neemt de prostaat toe in grootte. Hierdoor wordt de opening in de plasbuis ter hoogte van de prostaat kleiner, waardoor de weerstand in de prostaat toeneemt en plasklachten ontstaan. De groei van de prostaat vindt bij de meeste mannen plaats, maar leidt niet bij alle mannen tot klachten. Daarnaast kan bij de ouder wordende man de kringspier tussen blaas en prostaat (blaashals) zich vaak minder makkelijk ontspannen waardoor ook plasklachten kunnen optreden.