Selecteer een pagina

De Prostaat

De prostaat is een klier die vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen ligt. Het is te vergelijken met een appeltje waar het klokhuis is uitgeboord. De prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot of kastanje en maakt onderdeel uit van het mannelijk voortplantingssysteem.

De prostaat is onder te verdelen in drie zones:

  • Diepstgelegen zone (centrale zone) het dichtst bij de blaas
  • Middengebied (overgangszone)
  • Buitenkant (perifere zone) dichtst bij de uitgang

De functie van de prostaat is het vervoer van zaadcellen. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen in het prostaatvocht naar buiten. Het prostaatvocht houdt de zaadcellen in leven op de reis naar buiten en in de vagina. De functie van de prostaat ligt voornamelijk in de vruchtbaarheid en niet in de sexualiteit.

Iedere man heeft een prostaat. Deze speelt een rol bij de voortplanting. De prostaat heeft de eigenaardige eigenschap dat hij vanaf de puberteit gaat groeien. Dit gebeurt onder invloed van hormonen.

Bij 30% van de mannen leidt dit tot een dusdanige, goedaardige vergroting dat ze er last van krijgen. Meestal gebeurt dit vanaf het 50e levensjaar. Dit wordt een goedaardige prostaatvergroting genoemd. Er wordt echter ook ruim 6000 keer per jaar een kwaadaardige vergroting geconstateerd: prostaatkanker. Dit gaat in tweederde van de gevallen om mannen ouder dan 70 jaar.

Tenslotte kan er ook sprake zijn van een ontsteking van de prostaat (prosttitis). De oorzaak hiervan is vaak gelegen in een blaasontsteking of urineweginfectie. Ook dit treedt voornamelijk op na het 50e levensjaar.

Goedaardige prostaatvergroting:

De arts noemt de goedaardige vergroting van de prostaat meestal BPH: benigne prostaat hyperplasie. Hier krijgt bijna iedere man ooit mee te maken, maar niet iedereen heeft er last van. Zeker 30% van alle mannen heeft een zodanige vergroting dat hij er last van krijgt.

BPH is een normaal verschijnsel dat bij het ouder worden hoort. Omdat de prostaat om de plasbuis heen ligt, is de kans groot dat de prostaat de plasbuis dicht duwt als hij alsmaar blijft groeien. Het wordt dan moeilijk om de urine, die uit de blaas komt, door de plasbuis te persen.

Prostaatkanker:

Uit secties blijkt dat van de mannen tussen 50 en 60 jaar er 10 tot 30% prostaatkanker heeft en bij mannen tussen 70 en 80 jaar is dit 50 tot 70%. Maar de meeste mannen waarbij prostaatkanker is aangetoond via een prostaatbiopsie (dit noemt men histologische kanker), krijgen nooit de verschijnselen van de kanker (dan wordt het klinische kanker genoemd). De meeste oude mannen hebben dus prostaatkanker, maar hebben er gelukkig geen last van.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:

Het Pensioen Prostaat Plan